Yamazaki 12 Ar
Yamazaki 12 yo 43%
Det grundes 1923 av Suntorys Shinjiro Torii. Det är ingen tvekan om att Japan kan producera maltwhisky av hög klass. 2003 fick just denna 12-åriga Yamazaki guldmedalj vid International Spirits Challenge. Faktum är att det var den första Japanska whiskyn att erövra det prestigefulla priset. Lagringen sker på Spansk, Amerikansk samt Japansk ek.
Doft: Tydligt söt frukt. I synnerhet apelsin. Någon sorts fruktkaka och kanske lite fläder.
Smak: Här pratar vi om en söt, fruktig whisky. Fruktigheten kompletteras väl av kola samt vanilj. Något spritig möjligen.
Eftersmak: På sin höjd medellång, med toner av vanilj och kola. Rollokolla till och med.
Har du inte testat Japansk malt innan så är det här ett bra val att börja med. I avdelningen helhetsintryck vill vi dock muttra lite grinigt: Skruvkork av plast? Det gillas inte!