Springbank 11 Ar

 

Springbank 11 Year Old Local Barley 53.1%  pris 1.452kr nr 40457

Allmänt: Detta är en elvaårig whisky buteljerad med en alkoholstyrka på 53,1% och lagrad uteslutande på bourbonfat. Just denna Springbank är destillerad på lokalt odlat korn från området runt Campbeltown och är den andra utgåvan i destilleriets serie med årliga utgåvor på närodlad säd. Whiskyn är inte kylfiltrerad och inte heller färgad. Buteljering finns endast i 9000 exemplar och finns i systemets beställningssortiment.

Färg: Gyllene

Doft: Det första som slår mig är olika söta doftnoter som ingefärspäron, farinsocker, och chokladmjölk. Sedan kommer honung och faktiskt ännu mer choklad, men också mer frukt i form av mogen banan. Jag anar också blandade, rätt svårdefinierade kryddor och till sist en söt, maltig ton.  

Smak: Lite läder först och sedan framträder en hel del sockervadd, diskret rök och fruktiga karameller. Mer sötma nu: kola, sötlakrits, honung och krämig vaniljpannacotta. Med vatten öppnar den upp rejält och avslöjar en sötsyrlig fruktbomb med massor av vaniljsås – äppelpaj med vaniljsås! Lite citrus allra sist, typ söt grapefrukt utan bitterhet.

Avslut: Brända kryddor, och överlag en bränd känsla. Nu vet jag – brända mandlar! Sedan lätt torvrök som klingar av i en medellång, ganska lätt eftersmak. Med vatten blir eftersmaken kryddigare, lite lite pepprig och dessutom längre med något som påminner om sälta.