Longmorn 90 22 Ar

 

Den nästan legendariske whiskysamlaren Suhkinder Singh är välkänd för många, speciellt genom sin butik The Whisky Exchange. Suhkinder har lyckats väl med sina samlingar och sin butik, så pass bra att han öppnat ytterligare en i Londons kända Vinopolis, ett dryckes tempel i södra London.
Under senaste åren har man börjat buteljera med egen etikett som man kallar The Single Malts of Scotland. Flera buteljeringar har fått mycket bra kritik i olika whisky tidningar, inklusive Editors Shoice i Whisky Magazine.

Doft

Med sina 60,1% öppnar den upp med en ganska kraftfull och distinkt vass doft.
Detta stillar sig något med tiden och vatten är något som i detta fall är att föredra.
En maltig söt bas med toppig frukt av röda och gröna äpplen, nätt persika, en liten skvätt bakomliggande annans.
Allt detta viras in i en örtig karaktär och ovanpå detta fräser frisk peppar och sprittonerna till så det kittlar i näsan.
Tycker den har en förvånansvärt tydlig bourbon/rye karaktär och drar vissa paralleller med Willett 7yo med sin brödiga, söta, vanilj , ek och örtiga ton.
Med vatten stillar sig spritigheten och lämnar mer plats och vaniljsötma och frukter.

Smak
Kraftfull ingress med fortsatt kryddighet. Lätt oljig textur och fruktigheten blir mer påtagligt grape betonad och tillsammans med en större skvätt ek, bidrar detta till
en syrligare och sträv munkänsla vilket för mig drar ner upplevelsen. Vatten drar fram sötman något men den är fortsatt pepprig och ekfats betonad.
Känns på det hela något spretig och ”orolig”.

Avslut

Medellång och medelfyllig eftersmak som följer dofttemat bättre än vad smaken gjorde med mogna frukter, lätt vanilj, tunnare grape.
Den kryddiga pepparn har stillat sig tillsammans med ek.
Ebbar ut i en gräddig nyans av ek, örter och vanilj.