Glengoyne

 

Glengoyne 21yo 43%

Från höglandsdestilleriet Glengoyne kommer denna sherrylagrade tjugoettåring. Man sätter så stor stolthet i att använda helt orökt malt till sin whisky, att man till och med skriver om det på etiketten. Jag gillar ju rökig whisky, så jag vill inte riktigt hålla med om att det skulle vara något som påverkar smaken negativt dock. Man destillerar sin sprit långsammare än dom flesta andra för att få fram söta smaker och estrar i whiskyn. Faktum är att man gör det mesta ganska långsamt hos Glengoyne.

Doft: Här snackar vi sherry! Det är ingen tvekan om vilken fattyp som använts här inte. Djupa, nötiga och fruktiga sherrytoner tillsammans med apelsinskal, mynta eller kanske tallbarr? Något som påminner om vaxljus finns också i doften.

Smak: Även här är temat sherry. En söt, brödig fruktkaka. Ekfaten har också satt avtryck efter alla år i lagerhuset. Den är torr och lite sträv med toner av banan som dyker upp efter en liten stund.

Eftersmak: Faktiskt inte så lång som man hade kunnat tro, men riktigt angenäm. Uttorkande munkänsla och smaker som choklad, frukt och nötter balanseras snyggt tillsammans.