Destilleriet Benriach i Speyside har imponerat på oss vid flera tillfällen tidigare, både i form av riktiga rökbomber samt i mer klassisk Speyside-form. Man tillverkar nämligen två sorters whisky, där den ena varianten är hårt torvrökt och närmast kan jämföras med grabbarna på Islay. Dagens testobjekt har dock skonats från torvröken och är baserad på en blandning av fat som tidigare lagrat Oloroso samt Pedro Ximenez-sherry. Färgen är djup och lockande, så vi rycker väl korken och provar direkt?

Doft: En fyllig, krämig sherryton når näsan direkt och följs snabbt av hasselnötter, läderkängor samt chokladdoppade kaffebönor. Den är kryddig och tydligast är nog kryddnejlika. Här finns något som påminner om tändsticksplån (ammunitionsrök enligt min hemvärnsgubbe till bror, som var med när jag provade), vilket stör intrycket en aning. Här finns också katrinplommonpuré och en gammal ekplanka.

Smak: Den känns fyllig och oljig med toner av russin, plommon igen samt mörk, nästan bitter, choklad. En krispig ton av apelsinkrokant matchas av svag mynta samt lichifrukter.

Eftersmak: Lång och lite bitter. Tanninerna är förvånansvärt påtagliga och skvallrar om aktiva fat. Här finns lite eukalyptus samt en touch av dajm.

Detta var en fyllig, relativt okomplicerad sherrybalja som är väl värd sitt pris om 459:- på systembolaget.