Arran Malt

 

Arran 14yo 46% -The Arran Malt

Arran Distillery på ön med samma namn, är ett ganska nystartat destilleri. 29:e Juni 1995 närmare bestämt var det datum då produktionen drogs igång. På 1800-talet fanns det ca 50 destillerier på ön, även om de flesta av dem brände sin whisky i lönndom. Arran är en av ganska få oberoende destillerier i Skottland. Man finansierade stora delar av investeringarna genom att sälja andelar samt blended whiskies, precis som flera av våra nystartade svenska destillerier gör idag. Utvecklingen har gått mycket bra och man har idag en egen single malt som får goda omdömen. Denna 14-åring finns redan idag på Systemet för 499:- och jag tycker att den är ordentligt prisvärd. Lagringen har skett på en blandning av ex-bourbon och ex-sherryfat.

Doft: Man möts av maltiga, söta toner tillsammans med äpplejuice och jul-apelsiner som någon stoppat in torkade nejlikor i. Här finns en ytterst svag röknyans också, mer som bränt bröd än rök. Den påminner lite om ett druvdestillat faktiskt, med lite vinösa inslag.

Smak: Söt med härliga frukter och blommor. Den erbjuder en ordentlig dos Werthers Orginal och vanillinsocker. Faktiskt påminner det mig om sockerkakssmet. Apelsintonerna finns kvar i form av blodapelsin. Jag tycker den är bra balanserad och mycket njutbar.

Eftersmak: Här kommer det fram en hel del ek-toner. Bränd ek för att vara exakt. Det är inte en evighetslång finish, men den är fint avstämd. Maltsötman visar sig igen tillsammans med en lite maritim sälta precis innan den klingar bort helt.